Expositie: AERNOUT VOORTHUIJSEN

Aernout Voorthuijsen

Aernout Voorthuijsen (Amsterdam, 1955 – Ferwert, Friesland, 2022) heeft zijn kunstopleiding gehad aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, die destijds – rond 1980 – onder leiding stond van George Lampe en Frans Zwartjes.

De teken- en schilderstijl van Aernout Voorthuijsen toont in zijn directheid verwantschap met de hedendaagse rauwe punk- en street-art, en met het expressionisme, dat nog altijd zijn kracht niet verloren heeft sinds het ontstond aan het begin van de 20e eeuw. Net als veel emotioneel-expressionisten liet de kunstenaar zich inspireren door muziek – in zijn geval progressive rock, jazz en klassieke muziek.

Een vast thema is de wanhoop en vervreemding van de mens in de 21e eeuw: vervreemding van de schepping, van de ander en van zichzelf, maar vooral van zijn Schepper. De mens is een pelgrim in deze woestijnwereld, en de kunstenaar is een moderne prediker in beeldrijke kleur en vorm.

MAAR DE WOESTIJNWERELD ZAL ZICH STRAKS VERHEUGEN (JESAJA 35

De Friese, Noorse en Zweedse roots van de kunstenaar geven het werk de expressie van ernst, poëzie en melancholische humor.

Het werk van Aernout Voorthuijsen is op een Noord-Europese wijze intens en temperamentvol.