DUJA

Locatie:
Gasthuisstraat 3a, Ferwert

Date:
09 september – 09 aug. 2023

Kunstenaarscollectief DUJA bezoekt Ferwert
Kunstenaars John Nieland, Marion Bloem en Joost de Jonge exposeren van 9 september tot en met 9 oktober individuele en gezamenlijke werken in de Nieuwe Smederij in Ferwert, onder de titel ‘bestemming onbekend’ Noardeast Fryslân. De expositie is onderdeel van Nielands reis ‘bestemming onbekend’ die van start ging in november 2022 in het Herman van Veen Arts Center en
waarin Nieland op zoek gaat naar verbinding en samenwerking met kunstenaars over de gehele wereld.

Een reis die mede leidde tot de totstandkoming van het internationale kunstenaarscollectief DUJA. Marion Bloem opent op 9 september de tentoonstelling met een korte poëzie lezing uit eigen werk en John Nieland zal zijn ervaringen met DUJA in Japan delen.

De expositie
Nieland – expressionistisch kunstenaar – tevens woonachtig in ’t Gooi, streek ruim twee jaar geleden neer in Ferwert. Zoekend naar vaste grond en een mogelijkheid te landen in en te verbinden met zijn nieuwe omgeving, ontstond het idee te exposeren in ‘eigen dorp’ en kunstenaars Bloem en de Jonge van het door hem opgerichte kunstenaarscollectief DUJA uit te nodigen.

De expositie ‘bestemming onbekend’ Noardeast Fryslân toont een collectie schilderijen die je meenemen in de kleurrijke, chaotische, soms surrealistische en toch vaak ook aan realisme grenzende wereld van de kunstenaars, waarbij de verschillende stijlen en werkwijzen elkaar vinden, maar soms ook ‘schuren’. Met een open houding en zonder vastomlijnd concept onderzoeken de kunstenaars eigen en elkaars drijfveren en werkwijzen waarin herkenning en vervreemding dicht bij elkaar liggen.